Landesinitiative Niedersachsen Generationengerechter Alltag – Hannover

Landesinitiative Niedersachsen Generationengerechter Alltag – Hannover

Van 22 mei tot en met 27 mei heeft Detrena deelgenomen aan het internationale Linga project. Samen met studenten van verschillende opleidingen uit Duitsland en Nederland zijn er innovatieve producten en diensten bedacht omtrent dementie en techniek. Om tot inspiratie te komen zijn er verschillende lezingen en excursies gehouden. Zo is er kennis gemaakt met de zorgrobot Paro, die wordt ingezet om emotionele reacties te ontlokken bij mensen met dementie. Daarnaast is er ook een bezoek gebracht aan het gezondheidsfonds van Niedersachsen. Opvallend hier was dat ze het negatieve beeld van dementie willen veranderen, maar de mensen met dementie wel ‘Demenz Krankheit’ (dementerende of dementiezieke) noemen. De waarde van het woord ‘mens’ is hier nog ver te zoeken.

Detrena heeft ook een bezoek gebracht aan een Duits verzorgingshuis voor mensen met dementie. Opvallend was dat de mensen met dementie hier aardig wat vrijheden hebben. Zo was er een grote tuin, met onder andere een niet werkende auto, waar de bewoners toch veel plezier aan beleefden en werden de gemaakte kunstwerken van de bewoners opgehangen door de verschillende ruimtes. Het oog in oog staan met mensen met dementie was niet voor iedereen zo vertrouwd. Bij sommige was dan ook de angst van hun gezicht af te lezen. Het neerzetten van een dementievriendelijke samenleving is dan ook iets wat in Duitsland uitgebreid zou moeten worden.

Tijdens de intensieve week zijn er verschillende innovatieve en interessante producten en diensten ontwikkeld. Detrena heeft in samenwerking met de Duitse studenten een interactieve tafel genaamd TomMi (Touch My Mind) ontwikkeld. TomMi heeft verschillende thema’s om mensen met dementie en de omgeving met elkaar in contact te brengen. Onder andere het intergenerationele aspect en het benadrukken dat mensen met dementie nog waardevol zijn voor de samenleving stond in ons product voorop.

Heeft u ook interesse om eens te brainstormen over wat wij nationaal of internationaal voor mensen met dementie en hun omgeving kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met me op.

Powered by themekiller.com